Wijnbar in Haarlem

We hadden al de vernieuwde trendy themarestaurants en daarna de aparte tapasbars, maar sinds een aantal jaren zien ook de populairiteit van de wijnbar snel groeien.

Een wijnbar is als het ware een combinatie tussen de ouderwetse kroeg, een gewoon restaurant en een tapasbar. Men kan er naast het nuttigen van een gewone maaltijd met een glas wijn, ook terecht voor alleen een glaasje wijn dat genuttigd wordt met een aantal kleine hapjes. Wijnbars zijn vooral zo populair omdat er wijnen te koop zijn per glas en je dus voor een zeer goed glas wijnen, niet direct de beurs helemaal open hoeft te trekken en een flink bedrag voor een hele fles kwijt bent, maar gewoon per glas kunt betalen.

Een ander feit dat een wijnbar zo populair maakt is dat er vaak allerlei activiteiten worden georganiseerd die uitstekend aansluiten bij het drinken van een goed glas wijn.; Denk hierbij aan een wijnproeverij, een presentatie of een boeklezing.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Wat is een wijnbar precies

Zoals gezegd is een wijnbar een gelegenheid waar men met vrienden, collega’s of familie een paar uurtje kan vertoeven en kan genieten van de meest uiteenlopende soorten wijnen. Deze wijnen worden geïmporteerd vanuit alle hoeken van de wereld en zijn per glas te bestellen. Het is daarbij gebruikelijk om bij het glas wijn een klein hapje te drinken. Dat kunnen tapas zijn, maar ook een kaasplankje of wat snacks zijn niet ongebruikelijk. In een wijnbar zijn vaak niet alleen wat stoelen en tafels te vinden waaraan men plaats kan nemen, maar wordt er ook gedacht aan het aanbieden van wat afleidende activiteiten. Zo hebben een aantal wijnbars een biljart- of snookertafel staan en sommige wijnbars hebben een dartbord aan de muur hangen. Allemaal enigszins vergelijkbaar met een kroeg, alleen dan wat chiquer. Een groot verschil met een ouderwetse kroeg, is wel dat de muziek die men in een wijnbar draait, vaak aansluit bij wat er gedronken wordt. Italiaanse, Franse of Spaanse muziek zijn bijvoorbeeld heel gangbaar in een wijnbar.

Waar vind je de meeste wijnbars in Haarlem

Wijnbars vindt je door heel Haarlem heen, maar de meeste wijnbars in Haarlem vind je in de binnenstad en aan de oevers van de rivier het Spaarne.

Wijnbars die zich in het centrum van Haarlem bevinden zijn vaak wat kleinere en knusser, terwijl wijnbars aan de rivier het Spaarne vaak wat groter zijn en daarnaast ook vaak beschikken over een ruim terras. Wijnbars die in de binnenstad van Haarlem gevestigd zijn, vind je vooral rondom de grote markt.

Daar bevinden zich niet alleen een aantal wijnbars, maar kun je ook een hapje eten in een van de vele restaurants of gewoon een ouderwetse kroeg bezoeken. Een paar glazen wijn drinken en dan in de auto stappen is natuurlijk geen goed idee. Wie een wijnbar in het centrum bezoekt, hoeft zich daarover echter geen zorgen te maken. Er is een uitstekende verbinding tussen het centrum van Haarlem en andere delen van de stad via het openbaar vervoer.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Kunst en wijn drinken combineren

Doordat in de afgelopen jaren het aantal wijnbars in Haarlem explosief is gestegen, proberen steeds meer van deze wijnbars zich te onderscheiden van andere wijnbars. Dit doen zij bijvoorbeeld door hun wijnbar te voorzien van een bijzonder thema, door het organiseren van speciale wijnproefavonden of door hun wijnbar in of naast een bijzonder pand te vestigen.

Een van de meest originele wijnbars is te vinden direct aangesloten aan het museum van Haarlem.

Daar vindt je een wijnbar die is gevestigd in een oud monumentaal pand en waarin men zowel wijn kan drinken, een goed ontbijt kan nuttigen, een lunch of brunch kan bestellen en dat allemaal onder het genot van kunst die om je heen is uitgestald.

Eerst proeven dan pas bestellen

Het leuke van een wijnbar is dat veel wijnbars bijzondere wijnen per glas aanbieden en daarnaast vaak ook de mogelijkheid hebben om een wijn eerst te proeven voordat je er een hele fles van bestelt.

Immers, door al die verschillende wijnen die vanuit de hele wereld worden geïmporteerd, is het soms lastig een keuze te maken.

Door de mogelijkheid aan te bieden om wijnen eerst te proeven, willen wijnbars je niet alleen kennis laten maken met verschillende nieuwe wijnen die zij in het assortiment hebben aangeboden, maar hopen ze natuurlijk ook dat je van een van die geproefde wijnen een paar flesjes mee naar huis neemt.

Hierbij is het handig te weten dat een wijnbar vaak mooie kortingen geeft wanneer je niet een of twee flessen wijn koopt, maar bijvoorbeeld een of twee dozen van dezelfde wijn.

Wijn combineren met kleine hapjes

Wijnbars zijn echt een geheel nieuw fenomeen aan het worden. De combinatie tussen lekker hangen, genieten van een glas wijn en wellicht een klein hapje, sluit blijkbaar helemaal aan op vooral de wensen die millenials vaak stellen aan het bijkomen na een dag hard te hebben gewerkt. Vaak beginnen mensen dan rustig door eerst een goed glas wijn en wat hapjes, bijvoorbeeld een variatie aan tapas te bestellen en wanneer het wat later wordt, kan er in veel wijnbars vaak ook een compleet menu worden geserveerd. Wie wat afleiding wil hebben kan een plekje reserveren aan de biljart tafel of, wanneer je een wijnbar aan het Spaarne hebt gekozen, genieten op het terras van alle bedrijvigheid die zich o en om het Spaarne afspeelt. Heb je nog nooit een glas wijn in een wijnbar gedronken, dan is het echt de hoogste tijd om eens wat vrienden of collega’s uit te nodigen en deze bijzodnere ervaring samen te ondergaan. Immers met een groep is een bezoek aan een wijnbar net wat gezelliger, dan wanneer je er alleen naartoe gaat.