Tapas in Haarlem

Een steeds groter groeiend en altijd toenemend aantal mensen ontdekt de voordelen en geweldige smaken die een bezoek aan een echte tapasbar hebben. Tapas zijn echt iets van de afgelopen jaren, maar speciale tapasbars zijn in veel grote steden al niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

De echte tapasbar biedt bezoekers meer dan een ouderwetse kroeg, zonder dat het de stijfheid krijgt van een modern en chique restaurant. Tapas zijn kleine hapjes die worden geserveerd en bestaan uit vullingen met daarin de meest uiteenlopende soorten ingrediënten.

Tapas komen oorspronkelijk uit Spanje en voornamelijk in het noorden van spanje is het eten van tapas een absolute kunstvorm.

Niet alleen neemt men ruim de tijd om bij elkaar te komen en van de tapas te genieten, er zijn zelfs complete wedstrijden onder chef-koks waarin wordt gestreden om de titel van beste tapa.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Wat is een tapa precies?

Tapa is een klein hapje die gevuld is met allerlei ingrediënten. Dat kunnen eieren zijn, vis, vlees, maar ook natuurlijke producten, zoals groenten, fruit en specerijen. Tapas werden vrijwel altijd gegeten in combinatie met sterke drank, althans zo doet men het in Spanje. In Nederland doen we doorgaans niet zo heel moeilijk over wat we bij de tapas drinken, maar van oorsprong is het echt de bedoeling dat men een alcoholische versnapering nuttigt in combinatie met het eten van tapas. Sherry is volgens de Spaanse traditie de meest ideale drank om te combineren met het eten van tapas, maar ook een goed glas Spaanse witte wijn kan worden aanbevolen

Waar komen de tapas eigenlijk vandaan

De tapa zoals wij die kennen, komt uit Spanje en wordt daar traditiegetrouw tussen 2 uur in de middag en 5 uur in de namiddag geserveerd. De tapas worden al sinds eind vijftiende eeuw gebruik. Alleen dan wel in een andere vormen manier dan tegenwoordig het geval is.

De oorspronkelijke tapas werden geïntroduceerd door een keizer die wilde dat elke herberg in het land naast wijn en bier ook hapjes moest aanbieden. Dit om te voorkomen dat soldaten van het leger van de keizer op een lege maag (en stomdronken) op het paard zouden stappen. Het idee om kleine hapjes te combineren met een glas alcohol is in Nederland niet helemaal vreemd. Wij hebben immers het kaasplankje en de schaaltjes met nootjes die we met een glas bier of een wijntje eten.

Het idee van de tapas komt dus een beetje overeen met het Hollandse kaasplankje of bakje nootjes, al is er bij het ontstaan van de tapas wel een behoorlijk traditie op gang gebracht. Het bedenken en bereiden van tapa is in Spanje een prestigekwestie en chef-koks uit heel Spanje proberen elkaar de overtroeven door steeds opnieuw met de meest verrassende tapas te komen.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Bijzondere tapa

De tapas die in de meeste tapasbars worden aangeboden vormen doorgaans de standaard tapas zoals men deze in vrijwel elke tapasbar in binnen- en buitenland aantreft. Er zijn echter tientallen tapa meer en die vergen vaak wat extra tijd om te bereiden of hebben speciale ingrediënten nodig die niet altijd voorhanden zijn.

Daarnaast zijn er ook nog de zogenaamde prestige tapas. Overheerlijke tapas, maar wel waar een zeer duur prijskaartje aanhangt. Deze tapa worden vaak gemaakt ter voorbereiding van speciale wedstrijden die koks onder elkaar organiseren. Ze worden dan vaak gemaakt in het zicht van de gasten en vervolgens samen met een geselecteerde wijn aangeboden. Ook hierbij geldt dat de vulling van de tapas kan bestaand uit zowel vis, vlees, eieren of groenten en fruitsoorten, of natuurlijk een combinatie van deze, aangevuld met wat kruiden en specerijen. Bijzondere tapas kun je vinden in een aantal speciale tapasbars in Haarlem die aan de rand van de binnenstad gevestigd zijn.

Tapasbars aan de rivier Spaarne

Aan het Spaarne, de rivier die door heel Haarlem heenstroomt, zijn ook een groot aantal tapasbars te vinden. Het mooie aan deze tapasbars is dat zij eigenlijk allemaal over een ruim terras beschikken. Je kunt dus ene goed glas wijn of sherry drinken, wat tapa eten en tegelijkertijd samen met vrienden, collega’s of familie genieten van alle bedrijvigheid die zich op en om het Spaarne afspeelt.

Het Spaarne wordt omgeven door prachtige natuur en dat biedt niet alleen de mogelijkheid om tapas te eten in de tapasbars aan het rivier, maar ook om de tapa in te laten pakken en samen met een flesje wijn plaats te nemen op een van de vele locaties waar het heerlijk vertoeven is lang het Spaarne.

De oevers van het Spaarne is een drukbezocht en populaire locatie onder de Haarlemmers, waar je zowel overdag als in de late avonduurtjes veilig kunt genieten van kleine hapjes en een flesje wijn.

Tapas eten in de oude binnenstad van Haarlem

Ben je van plan om een avondje te gaan stappen of juist een dagje te gaan winkelen, dan is een bezoek aan  een tapasbar een hele leuke manier om de dag of avond te breken en tussendoor een hapje en een drankje te nemen.

Tapasbars vind je door de hele binnenstad en waar je jezelf ook in de binnenstad bevindt, er is altijd wel een tapasbar op loopafstand te bereiken. Een tapasbar bezoeken om een complete maaltijd naar binnen te werken is eigenlijk niet de bedoeling, maar aan de oude markt van Haarlem is er wel een tapasbar waar je zowel kunt dineren als tapas kunt eten. Ben je klaar met winkelen, dan kun je dus eerst een tapas eten en vervolgens gelijk door naar de hoofdmaaltijd.

Veel mensen maken daarvan gebruik wanneer zij bijvoorbeeld met vrienden of collega’s gaan dineren en geen zin hebben om na het werk eerst helemaal naar huis te gaan. De tapasbar is dan een prima gelegenheid om een uurtje te wachten en alvast een klein hapje weg te werken