Restaurant in Haarlem

Net als grote broer Amsterdam, heeft ook Haarlem een heel groot aantal uitstekende restaurants waar men terecht kan voor een bijzondere of juist Oud-Hollandse maaltijd. Uit eten gaan in een restaurant is onder de Haarlemmers heel populair en vooral de restaurants die zich in de binnenstad van Haarlem en aan het Spaarne hebben gevestigd, zitten vrijwel dagelijks volgeboekt.

Haarlem kent naast honderden eetgelegenheden, ook een klein aantal sterrenrestaurants waar en kan genieten van culinaire hoogstandjes in combinatie met uitstekende wijnen die worden geïmporteerd uit werkelijk alle delen van de wereld. Wie een tafel wil reserveren in een sterrenrestaurant in Haarlem, dient er vroeg bij te zijn.

Er zijn niet zo heel veel sterrenrestaurants en deze zitten vaak al weken vooruit volgeboekt. In dit artikel vertellen we je meer over sterrenrestaurants in Haarlem, verschillende soorten restaurants en wat de beste locaties zijn voor een heerlijk gangenmenu in een Haarlems restaurant. Of je nu trek hebt in een maaltijd van de afhaalchinees of een chique driegangenmenu, er is altijd wel een restaurant dat voor u de beste maaltijden op tafel kan zetten.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Dineren aan het Spaarne

Het Spaarne is een rivier die dwars door Haarlem heen stroomt en vertakking heeft die leiden naar de populaire grachten van Haarlem. De oevers van het Spaarne kenmerken zich door prachtige natuur waar men overdag heerlijk tot rust kan komen, een picknick kan organiseren, zwemmen, boottochten maken en vele andere manieren om jezelf samen met familie of vrienden te vermaken.

Het spaarne is niet alleen een relaxte omgeving maar ook nog eens een zeer mooi natuurgebied en dat is precies waarom veel restaurants, en dan met name een groot aantal sterrenrestaurants zich aan het Spaarne hebben gevestigd. Gasten die dineren in een sterrenrestaurant of andere eetgelegenheid aan het Spaarne kunnen genieten van de natuur en alle bedrijvigheid die zich op en rond de rivier afspeelt op hun gemak bewonderen onder het genot van een heerlijke maaltijd.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Restaurants in de binnenstad van Haarlem

Het Spaarne mag dan wel de plek bij uitstek zijn om gezellig in  een natuurlijke omgeving met familie, collega’s of vrienden een chique diner te nuttigen, het is zeker niet de enige plek in Haarlem die enorm populair is.

De binnenstad en dan met name de kades aan de grachten van de binnenstad samen met het gebied rondom de oude markt van Haarlem zijn vrijwel net zo populair. Zowel aan deze grachten met als aan het plein rondom de oude markt vindt men tientallen restaurants die zich vaak in schitterende monumentale panden hebben gevestigd.

Elk restaurant heeft wel een aantal eigen kenmerken en specifieke maaltijden die het aan haar gasten aan weet te bieden. Een drie gangenmenu, afhaalchinees, pizza of Griekse maaltijd is in de Haarlemse binnenstad geen enkel probleem.

Eten in een themarestaurant

Themarestaurants zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Dit, omdat mensen soms wel een beetje uitgekeken zijn op de traditionele restaurants die vrijwel allemaal dezelfde uitstraling hebben en vaak ook dezelfde gerechten op de menukaart hebben staan.

Een themarestaurant kenmerkt zich doordat het interieur van het restaurant helemaal in een bepaald thema is omgetoverd. Daarnaast zijn er in een themarestaurant ook heel vaak speciale voorzieningen voor kinderen.

Dat is natuurlijk heel fijn voor mensen die eens niet geconfronteerd willen worden met een restaurant waar de kinderen verveeld raken doordat er verder niets in het restaurant te beleven is. Verder hebben themarestaurants vaak speciale avonden waar een geheel nieuw menu op tafel wordt gezet.

Verschillende soorten gerechten

Of je nu trek hebt in Chinees, Grieks, Italiaans of wat voor nationaal gerecht dan ook, er is voor iedereen wel een restaurant te vinden dat voor u een culinaire verrassing op tafel kan zetten.

Kleine eetgelegenheden bieden vaak uit de meest populaire keukens verschillende maaltijden aan. Zo kunt u in een gewoon restaurant een pizza bestellen, maar ook vaak een heerlijke biefstuk of gewoon een vegetarische schotel. Kiest u ervoor om bij een gespecialiseerd restaurant te eten, dan heeft u vaak de keuze uit tientallen gerechten die uit het betreffende land komen. Het leuke en prettige van dergelijke restaurants is dat niet alleen de maaltijden uit dezelfde culinaire keuken komen. Ook de wijnen die op de wijnkaart staan, komen uit wijnstreken van het betreffende land. Zelfs de dessertkaart zal geheel in het teken staan van bijzondere dessert afkomstig uit de culinaire keuken waarin het restaurant is gespecialiseerd.

Waarop letten bij een bezoek aan een Haarlems restaurant?

Een avondje eten in een restaurant dient goed voorbereid te worden. Zo zul je op de eerste plaats een keuze moeten maken uit alle soorten restaurant die er bestaan. Wie zin heeft in een pizza, kiest voor een Italiaans restaurants en een lekker Hollandse pot krijgt men doorgaans het best voorgeschoteld in een oer-Hollands restaurant.

Veel restaurants in Haarlem zitten soms wekenlang vooruit volgeboekt. Het is dus aan te raden altijd eerst even het restaurant te bellen en een tafeltje te reserveren.

Hiermee voorkom je dat je tijdens de avond waarom je een avondje dineren hebt gepland, terecht komt in een situatie waarin geen tafel meer beschikbaar is.

 

Tot slot dient u er rekening mee te houden dat het aantal parkeerplaatsen in met name de binnenstad van Haarlem beperkt is. Vraag het restaurant vooraf even hoe het zit met parkeren, wanneer u van plan bent om met de auto naar het restaurant te reizen. Verder houdt u er rekening mee dat in de binnenstad van Haarlem het niet alleen vol zit met gezellige restaurantjes maar er ook een enorm aantal leuke uitgaansgelegenheden te vinden zijn. Combineer uw avondje gezellig dineren eens gerust met een bioscoopbezoek of een bezoek aan een gezellige disco.