Restaurant in Amsterdam

Lekker uit eten bij een Italiaans, Chinees of andersoortig restaurant in Amsterdam. Steeds mensen kiezen ervoor om voor een avondje dineren naar de hoofdstad te trekken en daar zijn goede redenen voor!

Amsterdam is een heerlijke stad om te dineren, of dat nu op het water, aan de wal, langs de grachten of juist in de drukke binnenstad van onze hoofdstad is. Amsterdam telt honderden eetgelegenheden, waaronder een klein aantal uitstekende sterrenrestaurants die over heel Amsterdam heel verspreid zijn.

Verder kent onze hoofdstad een aantal zeer bijzondere themarestaurants waar je de meest uiteenlopende gerechten kunt proberen. Uit eten in onze hoofdstad is steeds opnieuw een klein feestje en over feestjes gesproken: we kunnen ons geen betere locatie voorstellen om bijvoorbeeld een jubileum, verjaardag of trouwfeest te organiseren.

Het enige nadeel van dineren in een Amsterdams restaurant, is de parkeergelegenheid. Het is bekend dat het in Amsterdam lastig parkeren is en dat veel bezoekers er daarom voor kiezen hun auto aan de rand van de stad te parkeren en met het openbaar vervoer richting de binnenstad van Amsterdam te reizen.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Dineren in een sterrenrestaurant

Naast de honderden gezellige kleinere eetgelegenheden, kent Amsterdam een klein aantal uitstekende sterrenrestaurants. Deze restaurants zijn door de hele stad te vinden, maar de meest bekende en exclusieve sterrenrestaurants bevinden zich in de binnenstad van Amsterdam. Bij deze restaurants kunt genieten van de meest exclusieve maaltijden en daar worden uiteraard de beste wijnen geschonken. Voor een zeven gangenmenu betaalt u doorgaans een stevig prijsje, maar daar staat tegenover dat de kwaliteit van het eten zeer goed is. Overweegt u samen met vrienden, collega’s of familie eens een bezoek te brengen en een drie- of zeven gangemenu te doorlopen in een van deze sterrenrestaurants, dan dient u wel ruim van tevoren uw tafel reserveren. Deze restaurants zijn zonder uitzondering weken vooraf volgeboekt. Wilt u uw trouwfeest of verjaardag vieren in een sterrenrestaurant, dan is dat goed mogelijk, echter dient u dan niet weken, maar maanden vooraf uw feest vast te leggen.

Kies je voor vis, vlees of vegetarisch

Een avondje uit eten is eigenlijk altijd een klein feestje. Het mooie van uit eten gaan in de hoofdstad is dat er eigenlijk geen gerecht bestaat dat niet in een van de honderden restaurants in Amsterdam te verkrijgen is.

Veel restaurants hebben ervoor gekozen zich te specialiseren in een specifieke keuken, bijvoorbeeld de Thaise, Franse, Italiaanse of Chinese keuken. Wie cultuurgebonden een goede maaltijd wil nuttigen, doet er slim aan hiervoor een gespecialiseerd restaurant uit te kiezen. Niet alleen krijgt u dan een menukaart te zien met gerechten uit het specifieke land, maar zullen ook de wijnen en desserts uit dat land aangeboden krijgen.

Kiest u bijvoorbeeld voor een Italiaans restaurant, dan vindt u op de menukaart Italiaanse gerecht, op de wijnkaart uitsluitend Italiaanse wijnen en kunt u van de  dessertkaart ene uniek Italiaans dessert uitkiezen.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Maaltijden op de ouderwetse manier bereid

Een van de populairste restaurants van Amsterdam, bevindt zich nu eens niet in de binnenstad van Amsterdam maar op een eiland. Om het restaurant te bezoeken, dient u dus altijd eerst even een korte boottocht te maken.

De boot brengt u in 15minuten van de kades van de Amsterdamse grachten naar het eiland en daar kunt u aanschuiven voor een echt traditionele maaltijd. Traditioneel, omdat alle maaltijden die in dit restaurant worden bereid, klaar gemaakt worden zonder gebruik van elektriciteit. Alles gebeurd met kolen en vuur en daar houdt het niet bij op.

Op het hele eiland wordt geen gebruik gemaakt van elektriciteit, dus ook verlichting is niet aanwezig.

Wilt u een verfrissende wandeling maken tussen de gangen door, dan kan dat en krijgt u van het restaurant een zaklamp mee om uw weg te vinden.

Bij goed eten hoort een uitstekende wijn

Exclusieve en sterrenrestaurants hebben vrijwel allemaal drie soorten menu’s: de gewone menukaart waar alle gerechten op vermeld worden, een wijnkaart, waar u de wijnen op terug kunt vinden die door het restaurant aangeboden worden en een aparte dessertkaart.

Kleinere restaurants hebben het menu, de wijnen en aanvullend ook de desserts vaak in een menu verwerkt. Niet alleen omdat dit handiger is, maar ook omdat vaak de verschillende menu’s niet zo heel groot en uitgebreid zijn. Bij een goed gekozen maaltijd hoort natuurlijk ook een wijn die aansluit bij wat er op het bord ligt. Voor kip en vis kiest men doorgaans voor een witte wijn, terwijl een maaltijd met voornamelijk vlees, vaak vergezeld wordt van een rode wijn.

Uiteraard bent u de persoon die hierin de keuze maakt en wilt u bijvoorbeeld een rode wijn bij een stukje vlees, dan is dat gewoon mogelijk.

Vegetarisch eten

Steeds meer Nederlanders letten er steeds vaker op dat er in de gerechten die zij eten geen dierlijke producten verwerkt zijn. De een kiest er hierbij voor om dit niet al te strak te zien en alleen vis- en vleesgerechten over te slaan, terwijl de ander echt geen maaltijden eet waar dierlijke producten in verwerkt zijn. Voor vegetariërs en veganisten zijn vaak aprte gerechten bedacht die op de kaart terug te vinden zijn. Is dat bij het door u gekozen restaurant niet het geval, vraag dan naar de mogelijkheden. Ook wanneer u een tafel reserveert in een restaurant, of dat nu een sterrenrestaurant is of niet, doet u er verstandig aan altijd even na te gaan of het restaurant speciale menukaarten heeft voor vegetariërs en veganisten.

 Waar let je op bij een bezoek aan een restaurant?

Boek in ieder geval altijd je tafel ruim van tevoren. Bij de meester restaurants is het gebruikelijk en mogelijk om een week voor je bezoek een tafeltje te reserveren. Andere, vaak bijzondere en sterrenrestaurants vragen om een veel langere termijn. Daar is het gebruikelijk om al twee maanden voor je bezoek aan het restaurant je tafeltje te boeken. Let er ook op dat het restaurant van je keuze voldoende parkeermogelijkheden heeft. Niet elk restaurant in Amsterdam beschikt namelijk over een eigen parkeergelegenheid.