Ontbijten in Haarlem

Snel ontbijten, de koffer pakken, kinderen in de auto zetten en gaan! Het is een ritueel dat zich in veel Nederlandse huishoudens dagelijks afspeelt.

Maar hoe gezond is dat nu eigenlijk en kan het sowieso kwaad om een snel ontbijt te nemen, of zelfs het ontbijt helemaal over te slaan? Veel mensen, met nam mensen di geen kinderen hebben of alleenstaanden, slaan het moment dat er ontbeten moet worden vaak helemaal over.

Vaak wordt er een kleine hap onderweg gekocht, bijvoorbeeld bij de kiosk op het perron. Het in de haast gekochte broodje, wordt vervolgens in de trein weggespoeld met een kop koffie dat men bij dezelfde kiosk heeft gekocht.

In dit artikel staan we stl bij gezond ontbijten en vragen we ons af waar we in Haarlem eigenlijk terecht kunnen voor een goed en gezond ontbijt.

Na het ontbijt lekker door naar Zandvoort om te shoppen bij Boudoir By Sara voor de nieuweste wide pants.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Is het ontbijt overslaan echt heel ongezond?

Voel je er niets voor om gelijk na het opstaan en douchen aan de ontbijttafel aan te schuiven voor een stevig ontbijt, dan mis een belangrijke bodem die je doorgaans de rest van de dag van energie voorziet.

Het ontbijt is als het ware de motor waar we in ieder geval in de ochtend op draaien. Zeker mensen die een actief beroep hebben, doen er verstandig aan in de vroege uurtjes van de dag het ontbijt niet over te slaan. Het is immers toch vier of vijf uur hard werken waarbij men over voldoende energie moet beschikken, voordat men kan aanschuiven aan de lunchtafel. Wie een minder actief beroep heeft, bijvoorbeeld een kantoorbaan, kan wat makkelijker het ontbijt overslaan. Mensen die in de avonduren of zelfs in de nachtelijke uurtjes werken, hebben logischerwijs in de ochtenduren minder behoefte aan een ontbijt. Zij vervangen het moment van ontbijten vaak met een stevige lunch of kiezen voor een vervroegd lunchmoment, de zogenaamde brunch.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Ontbijten aan het Spaarne

Het Spaarne is een van de langste rivieren die men in de omgeving van Haarlem kan vinden. De oevers van het Spaarne zijn extra aantrekkelijk,omdat er over de hele route heen leuke plekjes zijn gemaakt, waar mensen kunnen recreëren of van hun ontbijtje en lunch kunnen genieten.

Aan de oevers van het Spaarne zijn ook tal van gezellige restaurantjes gevestigd en zelfs een aantal sterrenhotels waar natuurlijk ook gewoon een ontbijt besteld kan worden. Wie het wat avontuurlijker wil aanpakken, kan ervoor kiezen om in de vroege ochtend op een van de boten te stappen en tijdens een rondvaart over het Spaarne aan te schuiven voor een uitgebreid ontbijt aan boord.

Het Spaarne is niet alleen zeer geliefd onder de Haarlemmers, maar ook onder dagjesmensen en toeristen. Het is er altijd druk en de bedrijvigheid op en rondom de rivier zorgen ervoor dat je tijdens het nuttigen van het ontbijt altijd wat kan genieten van wat er op en om het water heen allemaal gebeurd.

Een traditioneel ontbijt of liever wat anders?

Melk met muesli of liever een broodje kaas met een laagje mosterd. Het zijn de traditioneel bekende voorkeuren van veel Nederlanders. Echter ontdekken steeds meer mensen dat men over de grens heen soms veel lekkerdere gerechten bij het ontbijt nuttigen.

De kaas kan natuurlijk een lekkere Hollandse kaas zijn, maar een croissant met brie op de vroege ochtend, vult de maag vaak net zo goed als twee sneetjes brood met Hollandse kaas. Naast het nog altijd populaire brood, gebruiken mensen steeds vaker een salade om de vroege ochtend door te komen.

Daarbij worden de meest uiteenlopende ingrediënten gebruikt, waardoor er voldoende koolhydraten en vitaminen het lichaam binnenkomen. Voorheen was een salade vooral geliefd om tijdens de lunch te nuttigen, maar daar is allang geen sprake meer van.

Een snel ontbijt in het station van Haarlem

De stationsrestauratie van Haarlem, samen met het groot aantal kiosk dat zich op de perrons van het station bevindt, is steeds populairder om even snel een lekker ontbijtje te nuttigen. Vaak gat het dan om een snelle hap die samen met een kop koffie weggewerkt worden. De stationsrestauratie in Haarlem is overigens niet alleen heel geschikt om er te ontbijten, ook lunchen in dit bijzondere monumentale pand is heel goed mogelijk. Bedenk echter wel dat het station een plek is waar mensen doorgaans geen uren verblijven en de ontbijtmogelijkheden in de stationsrestauratie daarom beperkt zijn. Het voordeel is echter wel dat het station en dus ook het restaurant op het station al heel vroeg geopend zijn. Heel makkelijk dus als je als forens vroeg uit de veren moet en geen zin hebt om zelf je ontbijtje klaar te maken.

Afvallen door bewust je ontbijt samen te stellen

Afvallen tijdens het ontbijt is mogelijk door een zeer bewuste keuze te maken voor wat bterft de selctie van etenswaren die men op tafel zet. Het is al langer bekend dat light producten een goed alternatief zijn voor hun vaak weel vettere grote broers. Des te meer light producten er ook de ontbijttafel staan, des te beter u in staat zult zijn om ook tijdens het ontbijt uw gewicht in de gaten te houden. Minder eten of zelfs het ontbijt helemaal overslaan is absoluut niet aan te raden. Mensen die op hun gewicht willen letten zullen dan in de loop van de ochtend heel veel trek krijgen en dan alsnog veel meer eten dan goed voor hen is. Dat zal ongetwijfeld weer een weerslag hebben op het gewicht.