Lunchen in Haarlem

Na een ochtendje hard werken is er niet beters dan gezamenlijk met collega’s even gezellig gte lunchen. Dat kan natuurlijk in de bedrijfskantine of gewoon vanachter het bureau, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om tijdens de lunch de werkplek gewoon even lekker te verlaten.

Lunchen in Haarlem kan op verschillende bijzondere plekjes. Haarlem kent zowel in de binnenstad als aan de rand van de stad hele mooie locaties die uitermate geschikt zijn om gezellig met elkaar te lunchen. Een goede lunch duurt gemiddeld minimaal 45 minuten. Hierbij let men er niet alleen op dat men voldoende eten binnen krijgt, maar zorgt men er tevens voor dat wat men eet bijdraagt aan een gezondere levensstijl. Een glas melk, brood met hartig beleg of vlees is uitermate geschikt voor tijdens de lunch te gebruiken.

Wie geen zin heeft om de lunch zelf te bereiden, kan er daarnaast voor kiezen om niet zelf het brood te smeren, maar samen met de collega’s ergens in een goed restaurant de lunch te gebruiken. In dit artikel kijken we samen naar de mogelijkheden die je in Haarlem hebt om op verschillende manieren een uitstekende en relaxte lunch te gebruiken.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Lunchen aan het Spaarne

Het Spaarne is de rivier die door vrijwel heel Haarlem heen stroomt. De rivier kent vertakkingen die leiden naar de Haarlemse grachten en beide, zowel de oevers van de rivier als die van de Haarlemse grachten, zijn zeer geliefde locaties voor de Haarlemmers om gezellig van een goede lunch te genieten.

Daarnaast stroomt het Spaarne door een aantal indrukwekkende natuurgebieden heen en overal langs de oevers van het Spaarne, vindt men gezellige en zeer goede restaurants waar men desgewenst plaats kan nemen om de lunch te gebruiken.

Voor de meeste restaurants geldt dat voor het nuttigen van een goede lunch geen reservering nodig is. Wie geen zin heeft om op een terras de lunch te gebruiken, kan gewoon plaatsnemen aan de oevers van de rivier.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Op heel veel plekjes staan bankjes waar je op kunt zitten en er zijn zelfs over de route heen verspreid een aantal picknickplekken gemaakt. Lunchen aan de oevers van de rivier het Spaarne, heeft iets kalmerend, waardoor je na het nuttigen van de lunch super relaxt de rest van je werkzaamheden kunt uitvoeren. Werk je in de binnenstad van Haarlem, dan kan het zijn dat het iets te ver is om naar de oevers van het Spaarne te reizen. In dat geval kies je natuurlijk gewoon voor een lunch in de binnenstad van Haarlem.

Lunchen in de binnenstad van Haarlem

 Zoals gezegd is het Spaarne, samen met de kades van de Haarlemse grachten, enorm populair onder de Haarlemmers. Ook de binnenstad zelf, waardoor een groot aantal grachten stromen, is geliefd.

Vooral het gebied rondom de grote markt is erg populair en tijdens de middaguren zie je daar drommen mensen die samen van een snel broodje of juist een uitgebreide lunch genieten. De binnenstad van Haarlem is bij uitstek meest geschikte locatie om een goede lunch te nuttigen. Niet alleen kun je er terecht voor een eenvoudig broodje kaas, maar de vele restaurants die in de binnenstad van Haarlem gevestigd zijn, hebben allemaal een eigen unieke menukaart, waar soms zeer verrassende lunchgerechten op te vinden zijn.

Naast de kleinere restaurantjes en eettentjes, vind je er ook een aantal bijzondere gelegenheden waar je terecht kunt voor een snelle of uitgebreide lunch. Denk hierbij aan het stationsrestaurant of het restaurant dat in de bibliotheek is gevestigd. Beide hebben een uitgebreide menukaart om een lekkere lunch vanaf te bestellen. Een lunch nemen in de binnenstad van Haarlem is een mooie gelegenheid om ook snel even wat boodschappen te doen of wat nieuwe kleding aan te schaffen. Immers, alles dat hiervoor nodig is bevindt zich rondom je eetplek. Mensen die hun lunch snel weten weg te werken, hebben dan voldoende tijd over voor een snel shopervaring.

Afvallen bij het lunchen

Veel mensen beginnen de dag vaak met een licht ontbijt en besluiten om de lunch te gebruiken om het lichaam echt alle voedingsstoffen te geven die het nodig heeft. Een goede keuze, blijkt uit onderzoek, want het moment van de lunch blijkt in de praktijk voor het grootste deel ons gewicht te bepalen. 

Wie een paar kilo’s wil afvallen of juist wil bijkomen, kiest daarvoor dus een maaltijd voor de lunch die daar op afgestemd is. Tijdens de lunch hebben we er vaak al een productieve ochtend opzitten.

De calorieën die we tijdens onze werkzaamheden in de ochtenduren nodig verbruikt hebben, vullen we weer aan met de lunch.

Dan hebben we vervolgens ook voldoende energie nodig voor het wek in de middaguren, alleen is daarvan minder nodig.

In de middaguren zijn mensen vaak minder productief dan in de ochtenden. Vergaderingen en het schrijven van rapporten wordt bijvoorbeeld zelden in de ochtenden gedaan, maar vaker in de middaguren.

Dat is de reden dat veel mensen vergaderingen erg vervelend vinden: men heeft er gewoon niet voldoende energie meer voor over.

Een gezonde en gevarieerde lunch

Ongeacht of je tijdens de lunch wel of niet aan je gewicht wilt werken, een gezonde lunch is voor iedereen belangrijk. En dat realiseren we ons de laatste jaren meer en meer. Waren het tien jaar gelden nog vooral broodjes met hartige beleg dat in de broodtrommel verdween, tegenwoordig kiezen we er steeds vaker voor om de trommel te vullen met gezonder beleg. Kaas, worst, maar ook vaak een uitgebreide gezonde salade staat voor veel mensen die hun lunch op het werk nuttigen bovenaan het lijstje. Gezond eten draagt niet alleen bij aan een goede levensstijl,  Je werkt productiever en zit lekkerder in je vel. Een lunch wordt pas echt gezond als je de mogelijkheid hebt deze te variëren. Zo eet ej bij voorkeur niet elke dag hetzelfde en wissel je bijvoorbeeld verschillende soorten broodjes met elkaar af. Immers hebben we allemaal wel eens trek in een wit broodje kaas, maar weten we dat een volkorenboterham nu eenmaal een stuk gezonder is.