High tea in Haarlem

Steeds vaker komen mensen aan het eind van de middag bij elkaar om gezellig samen onder het genot van een hapje en een drankje te genieten van elkaar en wat bij of nat te praten.

Meer dan eens wordt hieraan een speciaal label gehangen om aan te geven dat het niet om zomaar een gezellige bijeenkomst gaat, maar om iets bijzonders. Hiervoor gebruikt men vaak de term high tea, maar wat is een high tea nu eigenlijk precies”?

Een high tea wordt doorgaans tussen drie en vijf uur in de middag genuttigd en kenmerkt zich door het feit dat er tijdens de high tea allemaal vooral kleine gevulde hapjes worden aangeboden. Het gebruik is ontstaan in Engeland en daar is het gebruikelijk dat de high tea vooral gebruikt wordt om gezellig een kop thee met elkaar te drinken. In Nederland is de thee wat minder doorslaggevend, al blijft dat natuurlijk wel het originele idee achter een high tea. Koffie en frisdranken horen nu eenmaal meer bij ons Hollanders en daarom is het in Nederland heel gewoon dat er tijdens een high tea niet alleen thee wordt geschonken maar ook koffie, frisdrank aanwezig is. Ook is het geen probleem wanneer mensen tegen het eind van de dag, tijdens de high tea iets sterkers willen drinken, zoals een biertje, een glas wijn of bijvoorbeeld een sherry.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Het ontstaan van de high tea

De high tea is zoals gezegd ontstaan in Engeland. Daar was het vooral tegen het eind van de negentiende eeuw onder de rijke Engelse elite gebruikelijk om gezamenlijk een kopje koffie te drinken en de laatste sociale nieuwtjes met elkaar uit te wisselen. Deze vorm van high tea werd aanvankelijk de afternoon tea genoemd. Later werd het gebruik ook overgenomen door de rest van het Britse volk en ontstond er een tweescheiding: een high tea en een afternoon tea. De gewone bevolking gebruikte de high tea vooral om de periode tussen de stevige avondmaal te overbruggen. Men at wat kleine hapjes, nam er een glas of kopje thee bij en kon er weer een paar uur tegenaan. De high tea kenmerkt zich doordat tafels netjes worden opgemaakt en gerechten ook sjiek worden geserveerd. Men zit aan een hoge tafel en dus ook op hogere stoelen. Een high tea genieten vanaf de bank is not done. Bij een afternoon tea is dat anders. Daarvoor gelden doorgaans minder strenge regeltjes.

Een high tea gebruiken aan de oude grachten van Haarlem

Haarlem kent verschillende gelegenheden waar men kan genieten va n een echte high tea. Veel restaurants aan de grachten van de binnenstad van Haarlem bieden gasten een ware high tea beleving aan. Sommige restaurants bieden tijdens deze high tea momenten extra activiteiten aan.

Zo wordt een high tea vaak gecombineerd met een presentatie of een boeklezing. De grachten van Haarlem vormen sowieso altijd al voor een inspirerende blik op Haarlem en een high tea aan de grachten van Haarlem biedt net wat extra’s aan de activiteit dan wanneer men de high tea ergens anders zou organiseren. Heeft u een speciale gelegenheid in gedachten en wilt u daar omheen een high tea organiseren, overweeg dan eens om hiervoor een restaurant aan de grachten van Haarlem te benaderen.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

High teas aan het Spaarne

De rivier het Spaarne stroom door vrijwel heel Haarlem heen en aan de rivier zijn tientallen gezellige restaurantjes en eetgelegenheden gevestigd.

Bij al deze gelegenheden kunt u probleemloos een high tea laten organiseren. Dat kan vaak door een high tea te boeken, maar veel restaurants en eetgelegenheden hebben ook op de menukaart een kleine versie van een high tea staan.

Veel Haarlemmers trekken er sowieso tegen het eind van de middag op uit om te genieten van de prachtige natuur die rondom de rivier het Spaarne te vinden is.

Een high tea, zo tegen het eind van de dag, samen met collega’s is onder de Haarlemmers dan ook zeer populair.

Het voordeel van een high tea gebruiken in een van de restaurants die aan het Spaarne gevestigd zijn, is dat veel van deze restaurants beschikken over een prachtige tuin.

Hierin kunt u de high tea in alle rust gebruiken, terwijl u samen met vrienden een leuke tijd ervaart.

De high tea zelf organiseren kan ook!

Een high tea kunt u laten verzorgen door vrijwel elk goed restaurant en elke eetgelegenheid. Het bereiden van de hapjes die bij een high tea worden aangeboden, vergt niet zo heel veel tijd. In ieder geval minder tijd dan de hapjes die voor bijvoorbeeld een brunch bereid moeten worden.

Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk om de high tea zelf te organiseren. Dat kan bij u op het werk, in de achtertuin en zelfs gewoon in de woonkamer. Een high tea bestaat meestal niet uit al te veel mensen. Gezellig een praatje maken staat immers voorop tijdens dergelijke evenementen. Wat wel belangrijk is dat wanneer u een echte high tea wilt verzorgen, u wel dient te beschikken over de juiste presenteerbladen, bestek en andere zaken.

Die kunnen de high tea van A tot Z voor u verzorgen, maar u kunt daar vaak ook de dingen die nodig zijn om een high tea te organiseren voor enkele uren of een volle dag huren. Huren van spullen die nodig zijn voor de high tea is natuurlijk veel voordeliger dan wanneer u al deze zaken zelf moet aanschaffen.

High tea als afsluiting van de dag

Een high tea is eigenlijk een geweldige uitvinding. Niet alleen heeft u tijdens een high tea de mogelijkheid om bijvoorbeeld met collega’s gezellig de dag af te sluiten, het is ook een mooi bruggetjes naar de volgende maaltijd. Immers, veel mensen hebben tegen het eind van de dag wel een beetje trek in wat eten en drinken, maar nog niet voldoende om gelijk een hele maaltijd weg te werken.