Brunchen in Haarlem

Het idee om gezamenlijk een uitgebreide brunch te houden, is de laatste jaren enorm populair geworden. Was brunchen een tiental jaren geleden vooral populair onder de rijkere Nederlanders, tegenwoordig gaat er bijna geen gelegenheid meer voorbij of er wordt wel een brunch bij georganiseerd.

Een typisch brunch is een combinatie van gerechten die tijdens het ontbijt worden genuttigd en gerechten die traditioneel gezien voornamelijk tijdens de lunch worden geserveerd. Hierbij maakt men onderscheid tussen twee soorten gerechten: de koude gerechten die vaak bij het ontbijt worden genuttigd en de warme gerechten, zoals deze vaak bij een lunch worden gepresenteerd.

Naast deze onderscheiding komen we ook steeds vaker gerechten tegen die niet typisch bij de lunch of het ontbijt horen, maar eigenlijk door de gehele dag heen gegeten of gedronken kunnen worden. De term brunch is overigens een samenvoeging van de twee Engelse woorden voor ontbijt en lunch, namelijk ‘lunch’ en ‘breakfast’.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Wat is eigenlijk een brunch?

Een typische brunch is, zoals eerder aangegeven, een combinatie van gerechten die tijdens de lunch of tijdens het ontbijt worden genuttigd. Hierbij is het meest kenmerkende van een brunch dat deze vaak veel langer duurt dan een typisch ontbijt of lunch. Een brunch begint vaak laat in de ochtend, ergens tussen 11 en 12 uur. Een brunch duurt een uur of twee en kan dan doorlopen tot 2 uur of 3 uur in de middag. Een brunch is dus alles behalve even een snelle hap tussendoor. Vaak worden brunches gebruikt om tijdens het moment van brunchen een presentatie te geven of een bepaalde voorstelling te tonne, bijvoorbeeld van een toneelgezelschap, een boeklezing of korte tentoonstelling. Ook fundraiser worden vaak rondom een brunch georganiseerd. Een brunch hoef je echter niet alleen met hele grote groepen te nuttigen. Het is immers maar een term die aangeeft dat het ontbijt wordt overgeslagen en de lunch naar voren wordt geschoven. Je kunt dus ook gewoon alleen of met je partner brunchen. Veel restaurants hebben zelfs een heuse brunch kaart beschikbaar waar je een compleet brunch arrangement of brunch menu op tafel kunt laten zetten. Een brunch zelf klaarmaken vergt immers de nodige tijd dus een restaurant uitkiezen om een brunch te nuttigen hoeft helemaal geen gek idee te zijn. Vraag eens bij jouw favoriete restaurant welke mogelijkheden zij hebben voor het houden of organiseren van een brunch.

Zelf een brunch organiseren

Een brunch zelf organiseren behoort natuurlijk altijd tot de mogelijkheden, maar kan een pittige klus zijn. Niet alleen moet er gedacht worden aan de maaltijden die bereid en opgediend worden, een brunch vereist ook dat er uitnodigingen worden verzonden, de locatie wordt ingericht en allerlei materialen moeten worden aangeschaft of gehuurd.

Het bereiden van de maaltijden is vaak een klus die mensen niet zelf doen, al kan dat natuurlijk wel. Het is verstandig om voor het bereiden van verschillende maaltijden een cateraar in te schakelen. Die kunnen ervoor zorgen dat alle gerechten die je wilt, op tijd klaargemaakt worden en afgeleverd op de locatie waar de brunch wordt georganiseerd. Het is ook mogelijk het laten bereiden van gerechten te splitsen: de wat lastigere gerechten door de cateraar laten verzorgen en de kleinere gerechten, die vaak wat makkelijker te maken zijn dan de grotere gerechten, kun je dan voor eigen rekening nemen. Een cateraar kan schelen in de kosten, let daar wel op. Doorgaans zijn mensen die de hele brunch en alle gerechten zelf maken, veel duurder uit dan wanneer zij de brunch gerechten door een cateraar laten verzorgen. Daarnaast heeft een goede cateraar alle materialen, zoals bestek en presenteerschalen in huis.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Brunch door een restaurant laten verzorgen

Naast een goede cateraar, kan ook je favoriete restaurant je vaak helpen bij de voorbereiding van een uitgebreide brunch. Restaurants beschikken immers over een professionele keuken, hebben alle ingrediënten in huis, kunnen schalen en bestek leveren en vaak lenen deze restaurants zelfs een kok die op locatie gerechten vers kan bereiden.

Ook bedienend personeel kan door veel restaurants vaak geregeld worden. Het voordeel van een brunch laten organiseren door een restaurant is dat deze vaak ook een prachtige locatie kunnen bieden voor het houden van de brunch. Veel restaurants beschikken over een special feestzaal waar natuurlijk niet alleen brunches worden georganiseerd, maar ook bijvoorbeeld jubilea en trouwpartijtjes worden gevierd. Sommige restaurants beschikken daarnaast over een grote tuin die ingericht kan worden al naar gelang de gelegenheid.

Een tuin is vooral in de lentemaanden en zomermaanden natuurlijk een prachtige plek om een brunch te laten organiseren. Zeker wanneer het ook nog eens mogelijk is om bepaalde activiteiten te houden die tijdens de brunch voor wat vermakelijke afleiding kunnen zorgen, is een restaurant met een tuin geen verkeerde oplossing voor het organiseren van een brunch. Vraag eens na of restaurants bij jou inde buurt een offerte kunnen afgeven voor het organiseren van een brunch in hun restaurant.

Chique locaties in Haarlem voor een Brunch

Wie een brunch wil organiseren in of rondom Haarlem kan hierbij kiezen uit een aantal zeer mooie locaties. Vooral de omgeving rondom het Spaarne is enorm populair onder de Haarlemmers voor het organiseren van een brunch.

De oevers van het Spaarne zijn schitterend en het is zelfs mogelijk om een trip met bijvoorbeeld een boot over de rivier het Spaarne te boeken en daarop de brunch te organiseren.

Naast het Spaarne zijn ook restaurants die aan de grachten van Haarlem gevestigd zijn hele mooie locaties voor het houden en organiseren van een moderne brunch in klassieke stijl.

Rondom Haarlem zijn verschillende locaties te vinden midden in de natuur waar zich ook een restaurant heeft gevestigd.

Wie daar een brunch organiseert, kan niet alleen genieten van de meest uiteenlopende heerlijke gerechten die bij de brunch geserveerd worden, maar ook nog een helemaal tot rust komen in de prachtige omgeving die de gebieden rondom Haarlem heen te bieden hebben.

Een brunch organiseren levert altijd leuke referenties op en wordt daarom door heel veel bedrijven gebruikt als promotiemiddel. Bent u op zoek naar leuke en aantrekkelijke promotionele activiteiten, overweeg dan eens een brunch bij u in de buurt te organiseren.