Boot huren in Haarlem

Steeds vaker huren mensen die in Haarlem wonen, toeristen of dagjesmensen een boot om op die manier Haarlem vanaf het water te bekijken. Een boot huren is tegenwoordig een fluitje van een cent en voor een aantal kleinere boten is het zelfs niet eens nodig om in het bezit te zijn van een vaarbewijs.

Haarlem is een prachtige stad om te bekijken vanaf het water. De grachten in de oude binnenstad zijn vrijwel allemaal toegankelijk om per boot te bevaren en ook grote delen van de rivier het Spaarne is opgesteld voor de pleziervaart.

De regels die gelden op het water moeten geleerd worden natuurlijk en het is ook belangrijk een goed bedrijf uit te kiezen waar men de boot bij huurt.

Verder is het belangrijk de boottocht die men van plan is te maken, goed voor te bereiden, zodat men tijdens de rondvaart met een boot door Haarlem, niet voor nare verrassingen komt te staan.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Een dagje varen op het Spaarne

De rivier het Spaarne is zonder twijfel een van de mooiste rivieren in Noord-Holland. De rivier stroomt door vrijwel heel Haarlem heen en een boottocht maken op de rivier het Spaarne, is altijd en voor iedereen een hartstikke leuke ervaring. Vanaf het water ziet Haarlem er altijd weer anders dan anders uit en dat verandert ook weer met de seizoenen. Aan de oevers van het Spaarne is tevens van alles te beleven en het is heel gemakkelijk om met de boot even aan te meren om bijvoorbeeld op een mooie natuurlijke locatie te picknicken of even op adem te komen. Wie een boot in Haarlem huurt en daarmee over het Spaarne gaat varen, kan overwegen om tijdens de boottocht een aantal tussenstops te maken, bijvoorbeeld bij een van de vele restaurants die aan het Spaarne gevestigd zijn. Even lekker uitblazen op het terras van een van deze restaurants en bijkomen van de boottocht. Dat doende, zicht houden op de boot en natuurlijk op alle bedrijvigheid die zich op en rondom de rivier het Spaarne voltrekt.

Verschillende arrangementen beschikbaar

Zie je het wel zitten om samen met vrienden, familie of kennissen een rondvaart te maken over het Spaarne of door de Haarlemse grachten, dan is het wellicht goed om te weten dat hiervoor een aantal mogelijkheden zijn.

Zo kun je natuurlijk alles helemaal zelf bedenken, voorbereiden en uitvoeren, maar veel handiger (en vaak ook voordeliger) is het om dat over te laten aan mensen die er verstand van hebben. Veel bootverhuurders hebben complete arrangementen beschikbaar waar men gebruik van kan maken. Deze arrangementen voorzien niet alleen in de huur van de boot, maar zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat er voor eten en drinken aan boord wordt gezorgd.

Dat gaat vaak in nauwe samenwerking met een aantal gespecialiseerde cateringbedrijven die in Haarlem gevestigd zijn. De bootverhuurder regelt de zaken ten aanzien van de gehuurde boot en schakelt de cateraar in om voor het eten en drinken te zorgen.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Waar op letten bij het huren van een boot

Kies je ervoor om een boot te huren, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is er natuurlijk in eerste instantie de prijs voor de huur van de boot. Meestal is deze gebaseerd op de huur van de boot voor een gehele of halve dag, maar soms is het ook mogelijk om een boot voor een uurtje te huren.

Dit is vaak het geval bij kleine sloepen waar men in ieder geval geen vaarbewijs voor nodig heeft. Je doet er verstandig aan om altijd even een aantal offertes bij verschillende bootverhuurders aan te vragen. Het kan namelijk nogal verschillen waar je de boot huurt en je wilt natuurlijk niet teveel betalen.

Vergeet niet ontbijt het aanvragen van een offerte ook gelijk de prijzen voor verschillende arrangementen met elkaar te vergelijken, want ook daar lopen de tarieven soms behoorlijk uiteen. Wie een boot wil huren, hoeft niet altijd in het bezit te zijn van een vaarbewijs. Dit is afhankelijk van het soort boot dat je huurt en de route dien ej wilt varen. Voor kleine bootjes en sloepen is geen vaarbewijs nodig.

Een dagje puur genieten vanaf het water

Samen met familie, vrienden of collega’s een dagje dobberen op het Spaarne of de Haarlemse grachten. Picknickmand aan boord of gewoon al het eten en drinken laten verzorgen door een cateraar.

Dat kan vaak in overleg met de bootverhuurder die contacten onderhoudt met verschillende cateringbedrijven. Een dagje varen is altijd een gezellige boel. Vanuit de sloep of het dek van de boot heb je een schitterend uitzicht op Haarlem en wie even wil uitblazen kan op heel veel plekken aan de oever van het Spaarne even aanmeren.

Een dagje varen is simpelweg intens genieten en er gaat niets boven een frisse neus halen vanaf het water. Vergeet niet om wat speelgoed of andere vormen van vermaak mee te nemen wanneer je kinderen aan boord hebt, want die kunnen zich soms wel heel snel gaan vervelen. Wie nog nooit een boot heeft gehuurd en op het water van Haarlem heeft gevaren, zal na een eerste ervaring niets anders meer willen.

Voorbereidingen vaartocht

Is de sloep of boot eenmaal geboekt en ben je klaar om het water op te gaan, dan zijn er heel wat zaken geregeld. Natuurlijk is de boot gehuurd en heb je gezorgd voor wat eten, drinken en vers water aan boord. Je hebt ervoor gezorgd dat er voldoende brandstof in de tank zit en wellicht staat er een extra brandstof tank op het dek voor het geval je zonder brandstof komt te zitten. De reddingsvesten die verplicht zijn op elke boot die vaart op de Nederlandse wateren en rivieren, zijn gecontroleerd en beschikbaar. Tot slot heb je samen met de bootverhuurder natuurlijk de sloep of boot die je hebt gehuurd grondig gecontroleerd, zodat je zeker weet dat er tijdens de boottocht geen calamiteiten kunnen ontstaan.